Financiële verplichtingen scheiding

Financiële consequenties van een samengesteld gezin

Een tweede relatie is anders dan een eerste, althans op het gebied van financiën. Denk aan allerlei financiële verplichtingen die er kunnen bestaan, zoals alimentatie. Of zaken waarmee je te maken krijgt wanneer een van beide partijen kinderen heeft uit een vorige relatie. Of wanneer er kinderen zijn uit vorige relaties, maar ook uit de nieuwe tweede relatie. Kortom, heel wat stof tot nadenken.

 

 

Allereerst de financiële verplichtingen

Wie is gescheiden, kan te maken hebben met het verkrijgen van alimentatie of het betalen van alimentatie. Vaak stopt het verkrijgen van alimentatie als er een nieuwe partner in het spel komt. Wie dus met zijn of haar nieuwe geliefde wil gaan samenwonen, zal eerst, hoe onromantisch ook, een rekensommetje moeten maken wat het effect is van het wegvallen van een deel van het inkomen. Als je samen een huis wilt kopen, bijvoorbeeld. Dat geldt ook de andere kant op: als jij de alimentatiebetaler bent en jouw ex-partner gaat samenwonen, dan vervalt in de meeste situaties de alimentatiebetaling. Dat kan behoorlijk schelen in de leencapaciteit die je hebt voor een koopwoning. Het aangaan van een nieuwe relatie door jou of door jouw ex-partner heeft dus vaak een financieel gevolg voor jezelf.

 

 

En dan het samengestelde gezin

We horen het vaak: een samengesteld gezin. Dat kan best complex liggen. Stel, beide partners hebben eerder een relatie gehad. Sterker nog, zijn getrouwd geweest. Allebei gescheiden en hebben allebei een kind. Ze zijn nog betrekkelijk jong en samen krijgen ze ook nog een kind. Dan zijn er, om het oneerbiedig te zeggen, drie soorten kinderen. In deze situatie moeten hele goede afspraken worden gemaakt over zakgeld, de studie en verdere ondersteuning. Maar er speelt nog iets: als een van beide partners iets overkomt, waar komt dan de erfenis terecht? Daarvoor moeten we eerst weten hoe dit stel hun tweede huwelijk heeft vormgegeven. Is het koude uitsluiting van vermogen en inkomen of zit er nog een verrekenbeding ergens verstopt? Of is er sprake van de wettelijke gemeenschap van goederen, oud recht of nieuw recht? Wie erft van wie? Waar zit het vermogen? Een testament is dan vaak geen overbodige luxe. Daarin bepaalt iemand wie van hem of haar erft. Zou één van beide partners een stuk rijker zijn dan de andere en zou deze komen te overlijden als eerste, wie krijgt dan het vermogen? De partner met de kinderen als schuldeiser? Met het risico dat vermogen heel ergens anders terecht komt dan de bedoeling is? Een testament kan de wil van de erflater vastleggen.

 

 

Nog een belangrijk punt: het opgebouwde pensioen

Hoe zit het eigenlijk met gezamenlijk opgebouwd pensioen bij echtscheiding? En hoe verloopt dit bij het aangaan van een nieuwe relatie? Wie aan een tweede relatie begint, doet er goed aan zich eens te laten voorlichten over de financiële en juridische valkuilen. Een gecertificeerd financieel planner kan je op weg helpen.