Financiële planning

Financiële planning

Financiële wensen en verplichtingen variëren flink gedurende een mensenleven. Met een financiële planning creëert je overzicht over wat je nodig hebt om jouw wensen en ambities te realiseren. Om het jaar goed te beginnen geven wij je drie geldtips voor een betere financiële planning.

 

Drie geldtips voor een betere financiële planning

Geef ‘te weinig’ uit

Te weinig uitgeven? Hoe kan dat nou? Stel, jouw maandelijks netto inkomen is 2.500 euro. En je geeft maandelijks 2.400 uit, dan geef je dus 100 euro ‘te weinig’ uit, want jouw bestedingsruimte is toch 2.500? Door het gebruik van pasjes zien we de portemonnee niet dunner worden, het geld is virtueel en wordt gemakkelijk uitgegeven. Het is dus heel eenvoudig om het hele bedrag uit te geven. Een handige manier om dit te doorbreken is om een vast bedrag per maand automatisch te laten overboeken naar een spaarrekening. De eerste keer zult je dat nog merken, de volgende keer al niet meer. Je bent er aan gewend geraakt. Als je dit een half jaar hebt gedaan, is het handig om te bekijken of je die maandelijkse overboeking naar jouw spaarrekening misschien wel kunt verhogen.

 

Hoeveel moet er dan op die spaarrekening staan?

Veel mensen leven in de waan de van de dag. Gedurende de maand raakt het geld op. De teller staat begin van de volgende maand weer op nul. Als er dan iets misgaat. Bijvoorbeeld de wasmachine gaat kapot of er moet een grote reparatie aan de auto plaatsvinden, waar haal je dan het geld vandaan? Soms betekent dit dat het gewoon niet kan. Soms ook dat mensen gaan lenen. En wie gaat lenen voor iets consumptiefs (dus iets wat op zich geen geld oplevert maar alleen maar kost) komt in principe terecht in een neergaande spiraal. Het geld van de lening moet niet alleen worden terugbetaald, er moet ook nog eens rente worden betaald. En er was al een tekort? Dat is vragen om moeilijkheden. Die je kan voorkomen. Maandelijks een vast bedrag meteen opzij leggen, is een handige manier om een buffer op te bouwen. Vaak wordt gezegd dat een buffer vrijheid en een plezierig gevoel geeft. Een gezonde buffer voorziet je een half jaar in levensonderhoud. Stel dat jouw budget 2.500 euro per maand is, betekent dit dat 6 maanden x 2.500 euro een buffer van zo’n 15.000 euro zou betekenen. Hiermee kunt je bepaalde financiële tegenvallers opvangen en hoef je niet meteen te lenen.

 

Loop een extra rondje

De verleidingen om ons heen zijn groot. Het ene aanbod is nog mooier dan het andere en het geldt alleen vandaag, dus je bent gek als je het niet doet. Daar komt het zo ongeveer op neer als we door de gemiddelde winkelstraat lopen of op het internet rondstruinen. Wat doen ‘financieel slimme mensen’? Die kopen alleen wat ze echt nodig hebben. Als dat jurkje of dat kostuum in de aanbieding is (misschien wel de helft van de prijs), vragen ze zich twee dingen af: heb ik het nodig en word ik er gelukkiger van als het koop? Als ze het niet nodig hebben en ze worden er niet gelukkiger van, dan is zelfs een aankoop die eerst 200 euro kostte en nu nog maar 100 euro, een uitgave van 100 teveel. Loop dus een extra rondje. Vraag jezelf nog een keer af of je het echt nodig hebt, dat kost niets.

 

Financieel planner

 

Handige financiële tips voor januari en de rest voor het jaar:

  • Bekijk of je een vast bedrag maandelijks kunt sparen
  • Denk na over een buffer
  • Loop het extra rondje als je weer een aanbieding tegenkomt

 

Aan de slag met een financieel planner?

Wil je dit jaar structurele stappen zetten in jouw financiële situatie. Krijg dan inzicht via een Persoonlijk Financieel Plan. Een Persoonlijk Financieel Plan is het in kaart brengen van jouw financiële situatie en het plannen van je financiële toekomst.

 

Gecertificeerd financieel planners

Wij zijn gecertificeerd financieel planners met een FFP-keurmerk. Dit garandeert de kwaliteit van onze financieel planners. Onze adviseurs hebben alle benodigde kennis en ervaring in huis om voor jou een Persoonlijk Financieel Plan op te stellen. Kenmerkend is onze persoonlijke benadering. Omdat het bij ons niet gaat om het verkopen van verzekeringen, financieringen en spaar- en beleggingsproducten, kan je altijd rekenen op een volledig onafhankelijk opgesteld plan. Betrouwbare hulp bij jouw voorbereiding op de toekomst!

Benieuwd naar wat de kosten zijn voor een Persoonlijk Financieel Plan? De kosten kunnen variëren afhankelijk van wat jouw behoeften zijn. Neem nu contact op voor een adviesgesprek.