belastingaangifte ondernemers

Haal het maximale uit jouw belastingaangifte ondernemers

De Belastingdienst vult tegenwoordig jouw belastingaangifte al grotendeels voor je in. Lekker makkelijk, maar dit betekent niet dat je zo automatisch het maximale uit jouw aangifte haalt. Wil je voorkomen dat jij onnodig geld laat liggen? Doe dan jouw voordeel met onderstaande tips.

Belastingdienst ondernemers – Doe aangifte voor 1 mei

Je kunt uitstel vragen voor het doen van jouw belastingaangifte ondernemers tot 1 september. Je doet er
echter verstandig aan om dit voor 1 mei te doen. Op deze manier voorkom je dat je nog eens 4 procent extra rente moet betalen over de belastingaanslag. Ook als je geld terugkrijgt, dan levert uitstellen geen voordeel meer op, aangezien de Belastingdienst Ondernemers is gestopt met het vergoeden van rente. Als je voor 1 april aangifte doet, dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst Ondernemers en dan staat het geld snel op jouw bankrekening. Tenzij je geld moet terugbetalen uiteraard.

 

Inkomstenbelasting Ondernemers – Fiscaal partnerschap loont

De kans is groot dat jij en jouw partner elkaars fiscale partner zijn. Is dit het geval, doe dan gezamenlijk aangifte. Dit is altijd financieel voordelig. Je doet dit door ‘ja’ te antwoorden op de vraag: ‘Wilt u samen aangifte doen?’ Je komt door het doen van gezamenlijke aangifte niet in een hoger belastingtarief terecht. Ook krijg je niet te maken met een beperking van aftrekposten.

Als fiscaal partners mag je zelf bepalen hoe je in de aangifte jouw aftrekposten, vermogen en eventuele dividenden van de eigen bv verdeelt. Dit kan honderden euro’s opleveren, als je dit op de juiste wijze doet.

 

Belastingaangifte Ondernemers – Oudedagsvoorzieningen

Ook pensioen en lijfrente vallen in de fiscale box 1. Heb je een pensioentekort en wil je aanvullende lijfrentepremies storten? Benut dan altijd eerst de reserveringsruimte of inhaaljaarruimte van het oudste jaar in plaats van de jaarruimte van het jaar zelf. Dit omdat de reserveringsruimte na zeven jaar vervalt. Wat in 2019 aan jaarruimte resteert, wordt vanzelf opgenomen als reserveringsruimte, die je over zeven jaar weer kunt opnemen als reserveringsruimte. Op deze manier zorg je voor een maximale lijfrentepremieaftrek.

 

Belastingaangifte Ondernemers – Sparen en beleggen

Spaargelden, beleggingen en tweede woningen vallen in de fiscale box 3. Eventuele box 3-schulden mag je in mindering brengen.

Als je een beleggingsportefeuille hebt, dan ontvang je vaak dividend waarop al dividendbelasting wordt ingehouden. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op te betalen belasting of opgeteld bij jouw teruggaaf. Je moet dan echter wel zelf dit bedrag in jouw aangifte opnemen. Dit laatste wordt nogal eens vergeten.

Voor buitenlandse woningen geldt op grond van belastingverdragen vaak een belastingvrijstelling. Door in jouw aangifte te verzoeken om ‘aftrek voorkoming dubbele belasting’ voorkom je dat er zowel door Nederland als het land waarin de woning zich bevindt belasting wordt geheven over de nettowaarde.

Wil je veel meer tips en ervoor zorgen dat je het maximale uit jouw belastingaangifte voor ondernemers haalt? Neem dan eens contact op met een van onze gecertificeerd financieel planners.